Hooge Steenweg 17
Beschrijving
Algemeen:
Het smalle ondiepe perceel liep oorspronkelijk tot aan de Dieze, maar is inmiddels verdeeld in twee percelen, waarbij het achterste gedeelte is gelegen aan Achter de Tolbrug. Het perceel bevindt zich aan de westelijke zijde van de Hooge Steenweg en valt binnen de eerste ommuring. Het pand, dat in 1573 bekend stond als 'Inden Luypaart', is opgedeeld in een voorhuis en een achterhuis. Beiden zijn onderkelderd en bevatten een begane grond, eerste verdieping en een zolderverdieping. De kelders zijn voorzien van tongewelven in de lengterichting van het perceel. Het pand wordt afgedekt door een zadeldak met een wolfseind aan de voorzijde.
Voorgevel:
De begin 19de eeuwse lijstgevel is in staand verband gemetseld. De gevel is voorzien van een 20ste eeuwse Jugendstil pui. De symmetrische pui bestaat uit glazen gebogen etalages op een hardstenen borstwering aan beide zijden van de ingang. De gebogen glazen etalages hebben eveneens gebogen bovenlichten die zijn voorzien van glas-in-lood. De entree bestaat uit twee naar binnen slaande glazen deuren met een houten frame, waarbij het bovenlicht is voorzien van een Jugendstil roedenverdeling. De pui wordt beëindigd door een eenvoudig geprofileerde kroonlijst, die als architraaf rust op de beide penanten en ter plaatse van de oplegging twee gestyleerde kapitelen heeft. Voor de gevel bevindt zich een kelderlicht, dat is afgedekt door middel van een stalen plaat. De eerste en tweede verdieping zijn beide voorzien van drie schuiframen met bovenlichten, gevuld met glas-in-lood. Het glas-in-lood is onder andere gedecoreerd met guirlandes. De schuifvensters op de tweede verdieping zijn minder hoog dan de vensters op de eerste verdieping. Alle vensters worden ontlast door anderhalfsteens strekse bogen. De onderdorpels zijn van hardsteen.
De gevel is afgesloten met een kroonlijst die sober is geprofileerd en een uitkragende bakgoot heeft. De lijst en goot gaan door over het linker buurpand.
Linkerzijmuur:
De hoogte van de borstwering op de zolderverdieping is aan de linkerzijde lager dan aan de rechterzijde. Mogelijk is aan de linkerzijde de osendrup bij het pand getrokken.
Rechterzijmuur:
Volgens gegevens van de BAM is er in het achterhuis een gepleisterde kaarsnis gevonden.
Dit duidt op een middeleeuwse oorsprong.
Achtergevel:
De achtergevel is naar verluidt 19de eeuws.
| 1 |
Interieur:
De eerste verdiepingsvloer van het voorhuis bestaat uit een samengestelde balklaag. Sporen in het muurwerk duiden op verdwenen muurstijlen. De zoldervloer bestaat uit een enkelvoudige balklaag. De kapconstructie, van voor 1550, is opgebouwd uit spanten, bestaande uit spantbenen met een dekbalk, korbeels en flieringen, deels eiken, deels grenen. Hierop ligt een eiken sporenkap met hanenbalken. De sporen zijn gemerkt met telmerken.
Redengevende omschrijving
Het pand aan de Hooge Steenweg heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwstijl, de bouwmassa en de situering. Het pand heeft bouw- en kunsthistorische betekenis vanwege de belangwekkende balklagen en kapconstructies, de aanwezigheid van structuurbepalende en historische kelders, de aanwezigheid van een historische interieurindeling en oorspronkelijke interieurelementen. De sociaal- en cultuurhistorische betekenis is groot, het pand is representatief voor de ontwikkeling van de stad ‘s-Hertogenbosch en heeft een belangrijke opdrachtgever, bouwheer en/of ontwerper.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0110
kadastrale aanduiding: HTG00G 05806G0000
datum verkenning: 27 augustus 2003
datum aanwijzing: 10 maart 2005